FALSTERBO FÅGELSTATION

Måndag 1 oktober 2012.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: 8/8 SSW 7 +13,0 27 km 1016,6 mulet
08: 7/8 S 8 +12,4 22 km 1015,6 nästan mulet
14: 5/8 S 6 +15,7 22 km 1014,5 delvis molnigt
20: 7/8 S 6 +13,3 22 km 1013,7 nästan mulet

Mäktigt blåmessträck!
Idag fick ordet "blåmesinvasion" ett nytt ansikte. Små fåglar vällde ut mot Nabben i en aldrig sinande ström men det var inte bara finkar - det var även en väldig massa blåmesar!
Summa 87 000 utsträckande räknades vid Nabben! Den tidigare högstanoteringen (från 2003) löd på 31 000 och då förstår var och en att så här många blåmesar har aldrig setts i Falsterbo på en och samma dag.
Trots en ganska frisk motvind, vilket fick blåmesarna att flyga tämligen lågt, var det ingen tvekan att ge sig ut över havet. Hur många som sen tog sig över till danska sidan kan man undra. Det vore intressant att få veta om förbipasserande fartyg i Öresund eller Falsterborevs fyr blev räddningsplankor för åtskilliga blåmesar på väg över havet. David liknade blåmesarnas uppträdande vid lämmeltåg - det finns ingen väg tillbaka!
Även vid Fyren var det förstås enormt många mesar och dagens ringmärkningssiffra talar sitt tydliga språk. Antalet ringmärkta blåmesar, 2 018, är den högsta dagssumman någonsin, dock bara 64 fler än den nu näst högsta.
När det är så mycket fåglar att märka blir biometriinsamlingen ytterst begränsad men vi kan i alla fall se att årets blåmesinvasion består av fåglar som har väldigt små fettreserver. Detta tyder på stor födobrist och stor population efter årets häckningssäsong. Fortfarande är antalet adulta fåglar i fångsten ovanligt lågt - idag ringmärktes endast 16 gamla fåglar (av 2 018). Av andra mesar ringmärktes fyra svartmesar och 171 talgoxar. Antalet "icke-mesar" uppgick till 56 fåglar och antalet nattsträckare uppgick till 45. Något ensidigt, artmässigt sett, alltså...
Hittills under säsongen har vi nu ringmärkt över 8 000 blåmesar och över 700 talgoxar. I båda fallen är vi ungefär halvvägs till de högsta säsongssummorna för resp. art. Invasionerna brukar pågå till mitten av oktober men kan ibland, särskilt för talgoxen, fortsätta ända fram till slutet av oktober. Vi får se vad det blir...
Dagen till ära dök även Göran Walinder upp och sällade sig till märkargänget! Öht. flöt allting som det skulle - och Karin hämtade bubbelvin när det nya dagsrekordet för blåmes var ett faktum. En riktigt fin ringmärkningsdag vid Fyren! (LK)


Blåmes + bubbelvin med adekvat namn i sammanhanget = Blåmes-Anna! Skål på dig! Foto: Stephen Menzie.

Guidningar
Mitt i blåmes-hiet kom fem klasser högstadieelever (142 pers) från Bergaskolan i Malmö. De blev uppdelade i tre grupper och fick omfattande guidningar och många fåglar till var grupp. Allt gick som smort men det är tur att vi hade extrahjälp till nätrensningarna i form av Louis, Mårten, Carolin och inte minst Sissel. (AJR KP)

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Sparvhök 2, järnsparv 2, rödhake 2, rödstjärt 3, taltrast 5, trädgårdssångare 1, svarthätta 4, gransångare 6, lövsångare 1, kungsfågel 22, mindre flugsnappare 1, svartmes 5, blåmes 2018, talgoxe 171, bofink 2, bergfink 1, grönsiska 4, gråsiska 1.
Summa: 2251 fåglar av 18 arter.

Sträckräkning idag:
Resultat från de standardiserade räkningarna vid Nabben
1 augusti-20 november.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från det allmänna rapportsystemet (Svalan).
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar inte fungerar. Den s.k. uppgraderingen av rapportsystemet har tyvärr medfört, att mer än åtta års obsar i vår digitala dagbok inte längre är åtkomliga! Det är ganska fräckt att göra på detta viset och vi är inte ensamma om att ha råkat ut för det.
Vi hoppas dock på bättring från ansvarigt håll!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.