FALSTERBO FÅGELSTATION

Tisdag 14 maj 2019.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: X/8 ESE 4 +5,9 45 km 1036,5 inget signifikant (auto)
08: 1/8 E 2 +9,2 >75 km 1037,3 nästan molnfritt
14: 3/8 W 4 +12,3 55 km 1035,3 delvis molnigt
20: 7/8 SSW 3 +11,7 60 km 1032,6 nästan mulet

Dagens obsar
Det började med flera sjungande näktergalar innan gryningen. Äntligen! Vilken skillnad mot dagarna innan. Det var mycket fågel i fyrdungen under morgonen. Både blåhake och sävsångare hördes sjunga. Senare kom gulhämplingen igång också. Mindre strandpipare och småspov hördes flyga förbi. En runda ut mot Nabben gav gulärlor, buskskvättor, stenskvättor och flera törnskator (B. Malmhagen) och ytterligare en blåhake sjöng i buskarna vid Fbo GK (H-Å Gustavsson).
Under dagens rastfågelräkningsrunda sågs en årt-hane vid Landgrens holme, åtta myrspovar, buskskvätta, stenskvättor, två sjungande härmsångare och en rastande ortolansparv på Knösen. (SE LK BM)


Dagens första vårprimör, näktergal. Foto: Sophie Ehnbom.


...och den andra, grå flugsnappare. Foto: Ida Fahlstedt.

Dagens guidningar:
Dagens guidningar inleddes med två grupper från Mullebussen, Lund. Mullebussen består av ett antal Montessoriförskolor (Lillskolan, Barnens Hus, Lilla Kuben, Östra torn, Tomegården, Lekloftet och Triangeln) som slår ihop sig och använder en gemensam buss för att åka på olika äventyr. En gång om året brukar de komma till Falsterbo Fågelstation. Den första gruppen (20 pers) fick se rödstjärtshona och hanne, samt en näktergal. Andra gruppen (31 pers) fick rödstjärtshona och hanne, rödhake och trädgårdssångare. (IF)

Under eftermiddagen var det Malmö Borgarskolas tur men andra rings naturvetare, som också studerade tyska. Därför hade de sina tyska jämnåriga besökare från Göttingen med. Sammanlagt var de 26 personer och läraren påpekade att de var ju ungdomar och hade inte så mycket tålamod. Likväl satt de i två timmar och fick undervisning på engelska. Vi pratade mycket om miljöförstöring och klimatförändringar men som vanligt i den åldern kom den obligatoriska frågan: "Hur många fåglar dör i näten?". Det är enkelt att svara noll, eftersom fågelstationen för fåglarnas talan och gör allt för att upplysa omvärlden om förändringarna i fågelbestånden, vi tar inte livet av dem. Vid ungdomarnas möte öga mot öga med rödhake, rödstjärt och näktergal uppnåddes naturligtvis höjdpunkten... som alltid. (KP)

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Rödhake 2, näktergal 3, rödstjärt 18, koltrast 1, ärtsångare 14, törnsångare 6, trädgårdssångare 2, svarthätta 2, lövsångare 71, grå flugsnappare 1, bofink 2, gråsiska 1.
Summa: 123 fåglar av 12 arter.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.