FALSTERBO FÅGELSTATION

Söndag 21 juli 2019.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: 7/8 ENE 2 +17,4 23 km 1012,1 nästan mulet
08: 7/8 SSW 5 +18,8 21 km 1012,6 nästan mulet
14: 5/8 SW 9 +21,0 25 km 1015,1 nederbörd inom synhåll
20: 6/8 W 8 +19,2 35 km 1017,6 delvis molnigt

Guidningar redan första dagen
Säsongens första dag inleddes denna söndag med regn under natten och därmed ganska minimalt med sträck. Redan var två grupper inbokade och den första handlade om fåglar. Den visningen blev lång och på engelska, för det var en blandad engelsk/skotsk/guaiansk/nederländsk/svenskformation och varade med rekordtiden 3 timmar och tre kvart. Fåglarna var under ruggning eller (om de var ungar) helt i pulldräkt.
Nästa grupp (8 pers) hade Falsterbovärdar med släkt från andra delar av landet och de var mest intresserade av fyren. Här skulle det tvunget hållas under en timme men det hindrade inte besökarna från att vilja stanna i en halvtimme extra. Ett av paren hade nyligen sett mot Falsterbo från Stevns fyr i Danmark, den fyr som är ett siktmärke för väderobservationerna i Falsterbo. Mötet mellan fyrarna är en kulturbro i denna krassa värld. (KP)

Säsongsstart
Idag inleddes höstens ringmärkning vid Fyren och vid Flommen. Oftast blir det Flommen som får den högsta dagssumman på startdagen men så icke idag. Dagssumman vid Fyren blev 82 märkta fåglar medan Flommen slutade på 32.
Jag vågar påstå att alla fåglarna vid Fyren var lokala utom en. Undantaget var en adult härmsångare med fettklass 3 medan alla andra hade fettklass 0 eller 1 och dessutom var de igång med postjuvenil eller komplett ruggning. Något förvånande blev det 25 lövsångare, vilket faktiskt den näst högsta "startdagssumman" för denna art i hela serien (40 år).
Vid Flommen var det sannolikt också, relativt sett, många lokala fåglar men det blev inte en enda svala och väldigt få Acrocephalus-sångare. Tolv rörsångare 21 juli är den lägsta dagssumman detta datum i hela serien! Det kan förstås vara en tillfällighet men i det nu 40-åriga perspektiv vi har, är det åtminstone ett tecken på mycket färre häckningar av rörsångare i Flommenvassen än det var före sekelskiftet.
Man ska alltså inte dra några förhastade slutsatser efter första dagens ringmärkningsresultat. Det vore som att utse vinnaren av Tour de France efter första etappen. (LK)

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Hussvala 1, sädesärla 3, järnsparv 1, rödhake 1, rödstjärt 3, koltrast 1, härmsångare 2, ärtsångare 4, törnsångare 1, gransångare 16, lövsångare 25, blåmes 3, talgoxe 7, pilfink 10, grönfink 1, hämpling 2, gråsiska 1.
Summa: 82 fåglar av 17 arter.

Flommen, standardiserad märkning: Sävsångare 9, kärrsångare 2, rörsångare 12, härmsångare 1, lövsångare 1, pilfink 1, sävsparv 6.
Summa: 32 fåglar av 7 arter.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.