FALSTERBO FÅGELSTATION

Fredag 6 september 2019.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: 1/8 W 11 +12,9 30 km 1017,0 nästan molnfritt
08: 3/8 WSW 10 +14,0 35 km 1019,2 delvis molnigt
14: 8/8 SW 10 +16,0 35 km 1019,0 mulet
20: 8/8 SW 7 +15,9 30 km 1018,0 mulet

Fjällabb
Fyrtiosex (46!) fjällabbar sågs vid, eller snarare från, Nabben idag, de flesta kom rätt långt i söder. Dagssumman är nästan dubbelt så hög som den tidigare högsta. Varför dessa mängder och varifrån kommer de frågar man sig... och ett gott svar är att det har varit en ovanligt framgångsrik häckningssäsong på den arktiska tundran. (LK)

Guidningar med fest
Det blev fler guidningar än väntat idag eftersom de dubblerades. AviFauna hade en resa förlagd till Falsterbo och under tälttak och med publiken (7 pers) vänd åt öster skådades flera lågt flygande bivråkar över fyrdungen. Lite kyligt blev det men värmen från deltagarna gjorde visningen av handhållna tättingar mycket trevlig. Sen blev det fika och därefter fyrguidning med traditionell uppstigning till lanterninen.
Direkt efter de första tre timmarna kom en ny, privatare grupp (7 pers), som fick samma koncept. Här fanns uppfinnaren av våra eminenta fågelpåsar samt hennes man, en f.d. guide, tillsammans med släkt och vänner. Deltagarna tyckte synd om guiden, så vi beslöt att gå in i fyrmästarbostaden. Några timmar senare blev det återigen fyrguidning utan besök på balkongen. Lanterninen är mycket tryggare i stark blåst.
Under kvällningen skulle det bli 40-årsfest för ytterligare en f.d. guide(!) med brasa, champagne och wraps. Innan dess fick 30 personer (nästan hälften barn) fyrguidning för att få perspektiv på livet förr och nu. Vissa fick tyvärr svindel i lanterninen men de flesta njöt obeskrivligt. Sen tog festen rejäl fart till sena mörkret. (KP)


Aftonfest för Jonte... Foto: Göran Walinder.

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Rödhake 1, rödstjärt 1, trädgårdssångare 1.
Summa: 3 fåglar av 3 arter.

Sträckräkning idag:
Resultat från de standardiserade räkningarna vid Nabben
1 augusti-20 november.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.