FALSTERBO FÅGELSTATION

Söndag 8 september 2019.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: 8/8 N 2 +13,4 35 km 1018,3 regnskurar, åska
08: 8/8 ENE 3 +13,7 55 km 1018,8 regn
14: 7/8 SE 2 +17,2 >75 km 1019,1 nästan mulet
20: 7/8 NNE 2 +16,1 >75 km 1019,0 nästan mulet

Äntligen fågel i näten - rödhakarna har anlänt!
Efter en vindstilla, lite kylslagen natt skulle det bara bli en fin ringmärkningsdag och så blev det: Höstens första morgon med ordentligt nedfall av nattsträckare, särskilt rödhake med nästan 200 märkta. Annars var det mest tropikflyttare i en god artblandning där lövsångaren var talrikast. Minst fem mindre flugsnappare rastade i dungen varav tre ringmärktes.


Rödhake. Foto: Marc Illa.

De 45 lövsångare, som ringmärktes idag, utgör faktiskt den högsta dagssumman för säsongen! Lite svårbegripligt för en art som har sitt generella mediandatum 23 augusti. Vanligtvis markerar höstens första “rödhakemorgon” en tydlig förändring i artsammansättningen med kontinentalflyttare som tar över efter tropikflyttarna.
Även vid Flommen var det bättre fågeltillgång än på länge. Acrocephalus-arterna var förstås i majoritet men 14 buskskvättor är inte så illa numera. Dessutom ringmärktes en sannolik hybrid mellan löv- och gransångare.
Vid Flommen får vi fortfarande väldigt unga rörsångare med vingpennor som fortfarande växer! Det verkar som om några av tropikflyttarna har haft en senare häckningssäsong än vanligt. Kanske förklarar det att vi får både många lövsångare vid Fyren och "tonåriga" rörsångare i Flommen så här i början av september? (MI LK)


"Tonårig" rörsångare. Foto: Marc Illa.

Bi(vråks)fångst
Det var mer än 50 år sen sist, men nu var det dags: Stationens fjärde bivråk genom tiderna ringmärktes idag på familjen Ekwalls domäner vid Hedehusvägen.
Det var en ungfågel och flera sådana har den senaste tiden setts i Falsterbo park med omnejd, där de har kalasat på jordgetingbon. De (bivråkarna) är ofta väldigt oskygga och har observerats flera dagar i sträck, i vissa fall mer än en vecka.


Bivråken och ring-Marc-aren. Foto: Gittan Ekwall.

Bivråken vi ringmärkte var en vacker mörkfärgad ungfågel som hade lagt på sig en del fett inför flyttningen och föreföll att vara i god kondition. Säkerligen kan den plundra ytterligare några getingbon innan den känner sig redo för den långa flyttningsresan till tropiska Afrika. Det är ingen nöjestripp. Innan den ska passera Sahara ska den dessutom passera tusentals gevärsmynningar i Medelhavsområdet. Vi önskar ”Lycka till!” (MI LK)

Plock från Nabben
Betydligt svagare sträck idag jämfört med gårdagen. En del ovanliga inslag förekom förstås eller vad sägs om sex ägretthägrar, två bruna glador, en havsörn, två stäpphökar, en pilgrimsfalk, en svarthuvas mås, tre skräntärnor och en lappsparv. För skräntärna föreligger nytt säsongsbästa, hittills 41 mot tidigare 33 (från i fjol, faktiskt). Lappsparven var den första sedan 2016. Från att under åren kring 1990 årligen räknats i tvåsiffrigt antal är lappsparven nu alltså inte ens årsviss. (LK)

Guidning
En man från Ven fick i födelsedagspresent ett besök på fågelstationen med sin fru och ätteläggar (7 pers). Det skulle vara uppehållsväder till kl 14 ungefär men det regnade till ca kl 14! Tälttaket stod kvar och vi kunde sitta torra under det. Småfågeltillgången var drygt 100 gånger större än den senaste tiden men rovfåglarna tog en "day off".
Regnet hade börjat före "Skåda men P-G", vilket ändå inte hindrade ett 80-tal deltagare. Vinden var svag och temperaturen var behaglig. Minst fem mindre flugsnappare förhöjde stämningen åtskilligt. Ytterligare sex ägretthägrar sträckte och faktiskt en lappsparv, vilket är ganska tidigt. (KP)

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Sparvhök 1, trädpiplärka 1, järnsparv 1, rödhake 195, rödstjärt 19, ärtsångare 9, törnsångare 8, trädgårdssångare 8, svarthätta 9, grönsångare 1, gransångare 1, lövsångare 45, grå flugsnappare 4, mindre flugsnappare 3, svartvit flugsnappare 4, törnskata 2, bofink 1, grönfink 1.
Summa: 313 fåglar av 18 arter.

Flommen, standardiserad märkning: Enkelbeckasin 1, ladusvala 1, trädpiplärka 1, gulärla 2, rödhake 4, rödstjärt 1, buskskvätta 14, sävsångare 17, kärrsångare 5, rörsångare 39, törnsångare 5, lövsångare 4, löv- x gransångare 1, sävsparv 1.
Summa: 96 fåglar av 14 arter.

Flommen, övrig märkning: Trädpiplärka 1.
Summa: 1 fågel av 1 art.

Falsterbo samhälle, övrig märkning: Bivråk 1.
Summa: 1 fågel av 1 art.

Sträckräkning idag:
Resultat från de standardiserade räkningarna vid Nabben
1 augusti-20 november.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.