FALSTERBO FÅGELSTATION

Tisdag 10 september 2019.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: 8/8 ENE 3 +15,8 10 km 1008,5 mulet
08: 8/8 N 2 +16,3 10 km 1006,5 duggregn
14: 8/8 NW 10 +17,2 30 km 1006,9 mulet
20: 8/8 WNW 13 +15,7 4,0 km 1010,3 regnskurar

Guidningar
Bibliotektjänsts pensionärförening mötte upp med 23 personer under förmiddagen. Två ytterligare personer från Mellansverige anslöt och alla hade vandrat i regnet. Guiden stod under parasoll och åhörarna satt under tälttak. Allt eftersom ökade regnet och övergick i skurar. Stundom vräkte det ner och 15 av förmiddagens uppmätta 17 mm kom under en kort stund. Det smattrade mot tälttaket i den grad att åhörarna bad guiden om att prata högre, vilket var omöjligt eftersom maxvolymen redan var påskruvad. I allt eländet samlades mängder av vatten i allt större gropar på tälttaket. När sånt brister blir det rent skyfall, så vi fick tömma ut "några badkar" efterhand. Gruppen var emellertid tålmodig och de fick som belöning se bl.a. en sparvhökhona med krävan full.
Skanör skolas andreklassare (44 med lärarna) var förvarnade om regnet men de kom ändå cyklandes hela vägen till näsets sydspets. De hade turen med sig, för nederbörden hade upphört, men de hade ändå haft besvär med alla pölarna. Barnen var väldigt många och de hade såklart svårt att koncentrera sig i mer än 45 minuter. Ändå gick det förhållandevis bra och de blev mycket försenade till "fridtids". Till fördelarna hör att de har fått se öronen på fåglar, räkna fåglarnas tår, klappa rödhake och lära sig att en småfågel kan bli som högst 15 år gammal. (KP)

Sjödrama
På kvällen ca kl 21 upptäckte vi ett märkligt ljus som rörde sig inom ett litet område utanför reveln och vi begrep inte vad det var. Kustbevakningen kontaktades men de hade strax innan fått nödrop från båten och var på väg med räddningsmanskap. En stor polsk segelbåt hade strandat på en av de inre, nya revlarna, som inte syns under vattenytan, sprungit läck och fyra personer ombord behövde evakueras. Det skedde medelst helikopter, eftersom vågorna var (enligt tidningarna) 2 m höga. I själva verket var våghöjden knappt en meter (vet vi som är väderobservatörer) och seglarna hade lätt kunnat vada iland. Men de visste väl inte förhållandena på plats och var säkert chockade av händelsen. Slutet gott för människorna men båtens mast ylade hela natten i västvindarna mellan 10-11 m/s. (KP)

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Sparvhök 1, trädpiplärka 1, järnsparv 2, rödhake 17, taltrast 4, härmsångare 1, trädgårdssångare 1, svarthätta 1, gransångare 2, lövsångare 7, grå flugsnappare 3, törnskata 1.
Summa: 41 fåglar av 12 arter.

Sträckräkning idag:
Resultat från de standardiserade räkningarna vid Nabben
1 augusti-20 november.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.