FALSTERBO FÅGELSTATION

Lördag 5 oktober 2019.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: 7/8 ENE 7 +6,8 50 km 1013,4 nästan mulet
08: 7/8 NE 7 +5,5 50 km 1016,1 nästan mulet
14: 5/8 NE 5 +9,0 50 km 1019,9 delvis molnigt
20: 2/8 ENE 3 +5,5 >75 km 1023,0 delvis molnigt

Duvdag
Idag blev det bara drygt tiondelen (24 600) så många vitkindade gäss som igår. Däremot var det fler ringduvor idag (138 000) inte så oväntat då det var perfekt medvind och mycket god sikt. Tranorna var 2 700 idag, alltså ännu en hög summa. (LK)

Namnlös hybrid
Vid Fyren ringmärktes 120 fåglar denna morgon, inte så särskilt många en vecka in i oktober. Det var de vanliga arterna och den enda fågel som stack ut lite var inte ens en art. Det var nämligen en hybrid mellan trädgårdsträdkrypare och trädkrypare. Den hade karaktärer från båda arterna och dessa karaktärer kommer senare att detaljredovisas.
Sen saknades RC-kod för denna sortens hybrid så jag uppfann en i all hast: CBCFZ. Z står för hybrid i RC:s kodning och resten är de inledande bokstäverna i de bägge arternas latinska namn (Certhia brachydactyla resp. Certhia familiaris). (LK)

Guidningar
Kallt, kallt, kallt! Förra året led vi inte under oktoberguidningarna men i år är det tufft, fastän temperaturen idag höll sig över 5-gradersstrecket. "Skåda med P-G" drog massor av folk (310 pers) men alla ville in och värma sig i fyren med jämna mellanrum, fastän vinden idag inte kom från väster.
En familj (6 pers) från Ystad presentade svärmor, som var särskilt intresserad och imponerad av steglitser. Denna art kunde vi inte bjuda på men barnen i gruppen var så glada för att de fick klappa flera andra fåglar. Till guidens glädje blev blåmesen favorit hos gossen i familjen.
De 6-åriga Mullarna Näbbmössen från Malmö (16 pers) kom när solen nästan bröt fram mellan molnen och därmed blev det något varmare än tidigare. Alla trivdes stort, tiden gick försvinnande fort och plötsligt flög järnsparv, svarthätta, gärdsmyg, taltrast, rödhake och kungsfågel iväg fria med en ring om foten. (KP)

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Gärdsmyg 22, järnsparv 6, rödhake 24, koltrast 2, taltrast 15, svarthätta 1, gransångare 18, kungsfågel 20, brandkronad kungsfågel 1, blåmes 4, trädkrypare 1, trädgårdsträdkrypare x trädkrypare 1, bofink 4, sävsparv 1.
Summa: 120 fåglar av 14 arter.

Fyren, övrig märkning: Hornuggla 4, jorduggla 2.
Summa: 6 fåglar av 2 arter.

Sträckräkning idag:
Resultat från de standardiserade räkningarna vid Nabben
1 augusti-20 november.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.