FALSTERBO FÅGELSTATION

Söndag 6 oktober 2019.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: 0/8 ENE 4 +4,1 >75 km 1024,3 molnfritt
08: 1/8 E 4 +3,0 45 km 1023,7 nästan molnfritt
14: 6/8 ESE 5 +10,2 60 km 1022,6 nederbörd inom synhåll
20: 4/8 ENE 3 +5,9 60 km 1022,0 delvis molnigt

Guidningar
Nu är vi ytterst nära att börja Falsterbohösten redan 3 oktober, dvs. vi har hittills fyra dagar i rad med under 10 plusgrader i medeltemperatur. I fjol blev det höst 26 oktober! Inte desto mindre är guidesäsongen 2019 i hetzonen, för tre grupper var inbokade, förutom "Skåda med P-G", som samlade 220 personer denna dag.
Först på insidan av repet kom två ihopbakade samlingar av lätta fågelskådare (6 pers stockholmare) tillsammans med kvinnor (6 pers kalmariter) med äventyrspotential. Äventyrskvinnorna var försenade pga. skrattparoxysmer efter gårdagens event. Nu var de allvarligare men de "lätta fågelskådarna" hade kul. Tiden är relativ, så plötsligt fanns det andra som ville komma på innerplan. Björn Malmhagen tog då elegant emot den halvfärdiga konstellationen av personer och visade vänligt resten av "fåglar i handen".
Strövargruppen Sniglarna från Malmö bestod av bara 10 personer men hälften hette Karin! Barnen älskade fåglarna och hade gärna stoppat dem i innerfickan. Det räckte för oss att rödhaken, järnsparven och gärdsmygen blev klappade och pussade.
Senare på eftermiddagen kom SkOFs programansvarige Eva Engberg med sambo och släkt för att fira födelsedag (9 pers). Guideplatsen fick flyttas till lite solvärme och tiden verkade omfattande. Ack, vad man bedras sig! Plötsligt var gökuret spritt språngande galet och det blev rusch upp till fyrbalkongen, eftersom Skanörs Gästis väntade med middag för de firande. (KP)

Ringmärkning
Fyren, standardiserad märkning: Gärdsmyg 54, järnsparv 8, rödhake 28, koltrast 4, taltrast 5, svarthätta 1, gransångare 26, kungsfågel 34, brandkronad kungsfågel 3, blåmes 8, talgoxe 3, pilfink 9, bofink 4, bergfink 1, sävsparv 2.
Summa: 190 fåglar av 15 arter.

Fyren, övrig märkning: Hornuggla 2.
Summa: 2 fåglar av 1 art.

Sträckräkning idag:
Resultat från de standardiserade räkningarna vid Nabben
1 augusti-20 november.

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.