FALSTERBO FÅGELSTATION

Torsdag 25 juni 2020.

Kl. Moln Vind m/s Temp Sikt Tryck Väder
02: X/8 ENE 2 +14,8 50 km 1027,3 inget signifikant (auto)
08: 1/8 E 3 +21,3 50 km 1026,5 nästan molnfritt
14: 1/8 ESE 5 +23,8 45 km 1025,5 nästan molnfritt
20: 7/8 E 5 +23,4 35 km 1023,0 nästan mulet

Landgrens holme
Stor framgång och stort bakslag kan sammanfatta häckningssäsongen på Landgrens holme. Sedan inventeringen i mitten av maj, med minst 819 ruvande par (av 14 arter), har ytterligare 30-40 kentska tärnor skridit till häckning, alltså totalt minst 230-40 par! De senast lagda äggen är ännu inte kläckta medan ett stort antal ungar samtidigt är flygga. Med utmärkt väder under ruvning och kläckning ser framgången för såväl kentska tärnor som skrattmåsar ut att bli total. Holmen är översvämmad av ungar i olika stadier. Var man än befinner sig på Näset passerar kentska tärnor med fisk i näbben för inflygning till ungarna på holmen och deras karaktäristiska läten ljuder över trakten, det är härligt! Man kan ana stämningar från 1910-40-talen, när Måkläppen hyste Sveriges första och största koloni koloni kentska tärnor.


Kentsk tärna med tobis till hungriga ungar. Foto: P-G Bentz.


T.v nykläckt kentsk tärnunge. T.h. tre kentska och en skrattmåsunge. Foto: Mikael Kristersson.

Årets stora bakslag är kajornas utvecklade äggrövningsbeteenden. En flock på 5-10 kajor har regelbundet och systematiskt norpat ägg och ungar från skärfläckor och småtärnor. Småtärnorna gav tidigt upp och har inte fått fram några ungar. Skärfläckorna har kämpat emot och ett antal par har ruvat på nya kullar, men kajorna ger inte heller upp. Endast ett fåtal av de 170 paren skärfläckor har klarat sina ungar i år. Detta är ironiskt, då det elförsedda nätstänglet så framgångsrikt utestängt fyrfota predatorer från holmen flera år nu.
Det täta häckfågelbeståndet lätt fredat sig mot kråkor och andra luftburna hot. Men kajorna är orädda och under evolutionens gång har kajor och skärfläckor antagligen inte haft så mycket kontakt, med större geografiskt avstånd mellan respektive häckningsbiotoper. Från Skanörs skorstenar och andra bohål har kajorna däremot nära till gottebordet på Landgrens holme och när de väl landat där ute är skärfläckor och småtärnor försvarslösa. Även de flesta silvertärnorna tycks ha gett upp. Kentska tärnor och skrattmåsar ligger däremot i tätare kolonier och ruvar obekymrade av de kringhoppande kajorna.
Kommande år måste nog selektiv skyddsjakt på kajorna åter diskuteras om Landgrens holme skall förbli en fristad för häckande skärfläckor och diverse tärnarter. (MK)

Ingen ringmärkning idag...

Veckans rastfågelräkning:
Länken går till den vecka i vilken ovanst. datum ingår.
För pågående vecka föreligger resultaten oftast först i slutet av veckan.

Fågelobservationer idag - från Artportalen.
Använd webläsarens "Bakåt"-knapp för att återvända - eller välj en ny dag.
OBS. Fågelstationen har inget ansvar för observationernas riktighet.
 

Vi beklagar att ovanstående länkar fortfarande inte fungerar. Det går alltså inte att plocka ut obsar från en viss lokal/kommun för ett valt datum från Artportalen. Mycket märkligt - det är ju den enklaste sak i världen att länka till ett datum!

 Bläddra 

TIPS: Bläddra gärna bakåt i dagboken. Nya inlägg kommer inte sällan med någon dags fördröjning.